zaterdag 9 augustus 2014

Dag 9 - San Diego

Het nieuws van de eerste dag in San Diego...

Vanochtend zijn we na het ontbijt naar de Fashion Show Mall gegaan om voor Valeri een paar Jordans te halen die vandaag gereleased werden. We hadden geen idee hoe dat er in San Diego aan toe ging, maar gelukkig was het rustig:

Er stonden een paar mensen te wachten voor de winkel, maar er waren genoeg paartjes beschikbaar. Nog even staan praten met een gast die in de rij stond. Hij had in 2011 18 uur voor de deur gelegen voor een paar Jordan XI Concords. Die werd redelijk naar toen ik zei dat je die in Nederland gewoon online kon bestellen...

's middags zijn we naar het water gelopen. Aan de kade ligt de Star of India; een boot uit 1963 waar nu een museum in zit:

Maar wij zijn naar een ander museum gegaan; de USS Midway. Dit is een vliegdekschip uit 1945 dat in 2005 uit de vaart is genomen:

Aan boord staan 29 vliegtuigen. De RA-5C Vigilante is een nucleaire bommenwerper die tijdens de Vietnamoorlog veel werd gebruikt als verkenningsvliegtuig:

De Vought F-8K Crusader is een supersonisch vliegtuig uit 1957:

Achterop het dek was een ceremonie aan de gang. Het was niet duidelijk wat de gelegenheid was, maar goed, het zag er leuk uit:

De LTV A-7B Corsair komt uit 1967 en dit was een van de eerste vliegtuigen die op de automatische piloot kon landen op het dek:

De boot is 305 meter lang. Op een varend schip zijn 4500 bemanningsleden aan boord, waaronder 3 kappers en 225 koks. Er wordt dagelijks 378.000 liter diesel verstookt (zo'n 600 liter per kilometer). De top van de mast is 70 meter hoog:

Deze helicopter, een UH-1 Huey Gunship, is een van de bekendste uit de geschiedenis, doordat hij veel gebruikt werd in Vietnam en de beelden daarvan de hele wereld over gingen:

De F-4 Phantom II was een van de beste straaljagers uit de koude oorlog. Hij werd in Vietnam veel gebruikt om MIG's uit de lucht te halen:

De F/A-18 Hornet wordt op dit moment nog steeds (in een sterk verbeterde versie) gebruikt door het Amerikaanse leger:

Het dek van de USS Midway ligt 18 meter boven het water en is gemaakt van 9 centimeter dik staal. Vliegtuigen konden 45 seconden na elkaar landen op het dek! Het schip kon ongeveer 50 km/uur varen, snel genoeg om erachter te kunnen waterskiƫn.

Na een uur hadden we het wel gezien op de boot, maar gelukkig hebben we de foto nog...

In San Diego wonen 1,3 miljoen mensen. Het is een stad met veel treintjes; trolleys, Amtrak en trams. Er is een tramlijn van San Diego naar de grens met Mexico; 's werelds drukste grensovergang. Op de snelweg is hij maar liefst 30 rijstroken breed.

San Diego is gesticht in 1769. Een vrij oude stad dus, voor Amerikaanse begrippen. Hier een historisch gebouw uit 1926, dat in 2005 volledig gerestaureerd is en waar nu een hotel in zit:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten