zondag 3 augustus 2014

Dag 3 - Space Needle & Chihuly

Het is schitterend weer vandaag op onze laatste dag in Seattle! We zijn vanochtend de Space Needle op gegaan:
 

Met de lift ben je in 41 seconden boven. Onderweg kan je naar buiten kijken, waarbij je een mooi uitzicht op het EMP Museum dat eronder ligt:
 

Op Lake Union vliegen de watervliegtuigen de hele dag af en aan. Ze schijnen veel gebruikt te worden om mensen naar de nabijgelegen eilandjes te vliegen en om toeristen af te zetten bij een walvis- of orcatour:
 

Vanaf hier kan je ook mooi zien hoe wijds het hier is: er is wel wat hoogbouw in het centrum van de stad, maar eromheen is alles al vrij snel laag:
 

De toegangsprijs voor de toren is inclusief een foto, dus die hebben we maar even laten maken. Dat is schijnbaar nieuw: geef mensen een foto die ze online kunnen bekijken en sharen en je hebt meteen gratis reclame. Goed verzonnen!
 

Van de Space Needle zijn we naar het Chihuly Garden and Glass museum gegaan. In dit museum staan een groot aantal werken van Dale Chihuly; een Amerikaanse glasblazer. "Glass Forest" uit 1971 is gemaakt door glas vanaf een ladder te blazen, waarbij het glas op de grond terecht komt en daar langzaam hard wordt:
 

Dit is "Persian Ceiling", uit 1992:
 

"Milli Fiori", Italiaans voor duizend bloemen, is een verzameling van een groot aantal van zijn losse werken:
 

Hij haalt de inspiratie voor dit soort tuinen uit zijn herinneringen aan de tuin van zijn moeder. Erg mooi om te zien!
 

"Ikebana and Float Boat" is een werk dat gebaseerd is op zijn tijd in Finland; terwijl hij daar verbleef gooide hij glasblaaswerk in het water om te zien hoe het werkte met water en licht. De lokale jeugd viste de wegdrijvende stukken vervolgens op en voila: het idee voor een nieuw stuk kunst was geboren:
 

Een deel van het museum bestaat uit een grote glazen kas waarin een 30 meter lang object hangt:
 

Het ontwerp van de kas is gebaseerd op de Sainte-Chapelle in Parijs en het Crystal Palace in Londen. Wij waren 's ochtends meteen toen het open ging bij het museum en de zaal was nog helemaal leeg:
 

Buiten de kas en nog een hele tuin ingericht, vol met glazen bloemen:
 

Chihuly wilde dat zijn werk eruit zag alsof iemand het zo in de natuur had gevonden:
 

Vanaf het museum zijn we met de monorail naar het centrum gegaan.
 

In Seattle vind je Starbucks op praktisch elke hoek van de straat. Bij Pike Market Place staat de eerste winkel uit 1971. Tegenwoordig zijn er meer dan 23.000 wereldwijd!
 

Langs het water staat de eerste Farmers Market van Seattle. Boeren uit de omgeving komen hier al vanaf 1907, onder het mom van "Meet The Producer":
 

Zoveel gezond eten konden wij uiteindelijk ook meer weerstaan...
 

In het centrum van Seattle zit nog een klein museumpje over de Klondike Gold Rush van 1897-1898 waarvoor Seattle als aanvoerstad diende:
 

We zijn langs het water teruggelopen naar het hotel. Een aardig stukje lopen, maar het was lekker weer:
 

Onderweg stond er een kerel met 3 aangeklede chihuahua's:
 

Dit weekend is Seattle Seafair en de Blue Angels, het demonstratieteam van de US Navy, geeft een aantal shows, waarbij ze vaak maar 3 meter van elkaar vliegen:
 

Aan de kade liggen twee schepen van de Navy aangemeerd: de guided-missile Cruiser USS Chancellorsville (CG 62), en guided-missile destroyer USS Howard (DDG 83):
 

Morgen vliegen we naar LA, waar we vier nachten aan het strand in Venice Beach zullen blijven...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten